Ett nät av fantastiska röster
Årssammanfattning Adrian Hörnquist tar med sig den norska duon Jenny Hval & Susannas album Meshes of Voice från 2014. Plus en del annat.Jari tipsade mig om en skiva som kom att prägla mitt musikår. Jari är bra på att guida till musik som ofta går förbi ens radar. Inte sällan är tipsen han förmedlar musik som är svårjobbad och säregen. Som Jennifer Herremas band Black Bananas. Eller så är tipsen helt enkelt musik som är fantastisk och storslagen. Som Jenny Hval & Susanna.
Den norska duon, som utgörs av sångerskorna och kompositörerna Jenny Hval och Susanna Wallumrød, släppte i slutet av sommaren albumet Meshes of Voice. Jenny och Susanna inledde ett samarbete i samband med Ladyfest 2009. Det utvecklades till två framträdanden varav den ena ägde rum på Henie Onstad Kunstsenter utanför Oslo. Meshes of Voice är en liveupptagning av den konserten.
Med sina röster och instrument som piano, orgel, gitarr och cittra (musikerna Anita Kaasbøll och Jo Berger Myhre medverkar även på albumet) gör Jenny Hval & Susanna stor och koncentrerad musik. De blandar moderna klassiska inslag, sakral musik och pop. De använder sig av noise och distade ambienta ljud. Ljudbilden är som en centrifug av olika stämningar och temperament, lika rasande som kontrollerad.
Jennys röst är ljus och både svävande och vass. Den sticker ut och ledsagar lyssnaren. Susannas röst är fylligare och utgör en grund. Tillsammans bildar rösterna en väv av olika tillstånd och uttryck. Samtidigt växlar musiken hela tiden i karaktär. Ena stunden är den försiktig och kristallklar, i den andra skruvad och hotfull. Ett exempel är den lysande låten »I have walked this body«. Den börjar fokuserat och mässande med Jennys och Susannas sång och bygger successivt upp en våg av oljud som till slut sköljer bort allt i dess väg.
Här finns paralleller till artister som Julia Holter, Laurie Anderson, Harold Budd och Sunn O))). Men Meshes of Voice har en egen sida som gör den så spännande att lyssna på. Den försätter en i ett tillstånd av ensamhet där det enda man vet är att man kommer att bli omskakad. Det är som att befinna sig i en stor katedral och inte hitta vägen ut.
Albumet är inspirerat av mytologiska djur, filmskaparen Maya Derens experimentella verk Meshes of the Afternoon och arkitekten Antoni Gaudí. Men det behövs inga förkunskaper för att uppskatta Meshes of Voice. Det är en skiva som suger upp en och håller en kvar till sista tonen. Den har en styrka som är rent överväldigande.
Både Jenny Hval och Susanna är etablerade soloartister. Jenny har gett ut musik under namnet Rockettothesky, släppt flera fina album i eget namn på Rune Grammofon och är skribent och författare. Susanna står bakom gruppen Susanna And The Magical Orchestra, har släppt egna skivor, skrivit musik till poesi och gjort sig känd för sina personliga tolkningar av artister som Thin Lizzy, Sandy Denny och Prince. Det är också på hennes skivbolag, SusannaSonata, som Meshes of Voice är utgiven.
Det är bara att hoppas att detta samarbete fortsätter och resulterar i nya storverk framöver.
41 andra höjdpunkter från 2014 utan någon som helst rangordning
1. Azealia Banks – »Idle Delilah« (låt)
2. Paula Temple – Deathvox (EP)
3. Zongo Junction – No Discount (album)
4. Cult of Youth – Final Days (album)
5. Lorentz – Kärlekslåtar (album)
6. Pharmakon – Bestial Burden (album)
7. Selvhenter – Motions of Large bodies (album)
8. Morbida/Medicine Bow (Splitkassett)
9. SBTRKT – Wonder Where We Land (album)
10. Klara Lewis – Msuic (EP)
11. Consumer Electronics – Estuary English (album)
12. FKA Twigs — LP1 (album)
13. Sebastian Mullaert & Eitan Reiter – Reflections of nothingness (album)
14. Susanne Sundfør – »Fade away« (singel)
15. King Creosote –From Scotland with love (album)
16. Call Super – Suzi Ecto (album)
17. Flying Lotus – You’re dead! (album)
18. Banks – Goddess (album)
19. Dark Times – Give (album)
20. Okkultokrati – Night Jerks (album)
21. Yob – Clearing the path to ascend (album)
22. Jhene Aiko – Souled out (album)
23. Jaqe – Eikon (EP)
24. Planningtorock – »Public love« (låt)
25. Untold – Black Light Spiral (album)
26. HMSV – Känslor & känsla (EP)
27. Roll The Dice – Until Silence (album)
28. Young Marco – Biology (EP)
29. Mohammed Ali – 50 länder (EP)
30. Nottee – Side by side (album)
31. Fatima Al Qadiri – Asiatisch (album)
32. Fatima – Yellow memories (album)
33. Francis Harris – Minutes of sleep (album)
34. Gipsy Rhumba – The Original Rhythm of Gipsy Rhumba in Spain 1965-1974 (samling)
35. Meridian Brothers – Salvadora Robot (album)
36. Ben Watt – Hendra (album)
37. SORK – Horseflies flies (album)
38. Death And Vanilla – Vampyr (album)
39. Angel Olsen – Burn Your Fire For No Witness (album)
40. Damon Albarn – Everyday robots (album)
41. Aby Ngana Diop – Liital (återutgivning, album)
Kommentera