article-image

Kultur för juli

Konsumentupplysning Samlingen Sub:Stance / 072008-072013, nya numret av Det Grymma Svärdet och boken Monitor/ed är något av det som Adrian Hörnquist ägnar sig åt i juli.

Semestern är här. Själv bedriver jag den med att lyssna på Joe Gibbs olika African Dub-album, äta Pringles-chips med paprikasmak och vandra runt i lägenheten iförd en grisskär hawaiiskjorta med tveksamt mönster. Men TMA tar i vanlig ordning inte ledigt. Här är ett par saker som upptagit min tid på sistone.

SUB:STANCE / 072008 – 072013
För att markera SUB:STANCEs femårsjubileum på Berghain i Berlin släpps nu en samling med några av de artister som varit betydelsefulla för klubbens musikaliska utveckling. SUB:STANCE koncept var från början att föra in brittisk basmusik i Berghains technodrivna  universum, ett upplägg som visat sig vara framgångsrikt. I takt med att dubstepgenren omvandlats till en hybrid av olika stilar har även SUB:STANCE omformats. Appleblim, Addison Groove, SCB och Scuba är några av de artister som visar hur det låter. Med spår som är lika hårda och djupa som intrikata och elektroniskt varierade med influenser från förr och nu.

Blond:ish – Inward visions (EP)
Montrealbördig producent- och dj-duo – Anstascia D’elene och Vivie Ann Bakos – som nyligen gjorde en fin remix på Maya Jane Coles fantastiska »Everything«, och som nu är aktuell med en ny EP. Första spåret »No place like gnome« är tung, mörk och hotfull djup-techno som steg för steg kryper närmare ens privata sfär. Som en psykologisk thriller i stil med danska filmen Pusher. Titelspåret är något mer tillbakalutat med vokala inslag av sångaren Beyou, men med bibehållen nerv och puls.

Itinerant Dubs – Spirit In The Underworld (Tolva)
En skev och old school-artad blandning av lika delar jungle, grime och dub. Det är nakna beats, gamla trummaskinsljud och basgångar som kryper fram. Allt är överlag ganska oklart, och väldigt tilltalande. Dansmusik som skalats ned till sina ursprungliga beståndsdelar. Låttiteln »Flipped out tango« är lika charmig som talande för detta projekt.

Itinerant Dub
Det Grymma Svärdet #15

En av Sveriges främsta tidningar har den amerikanska författaren och undergroundikonen Lisa Carver som tema för sitt sommarnummer. Karolina Stenström, som är ny redaktör för tidningen, skriver personligt om sitt förhållande till Lisa och intervjuar henne. I andra texter redogörs för Lisas liv och karriär. Fredrik Jonsson porträtterar och intervjuar även Jean-Louis Costes, den franska experimentartisten som var gift med Lisa under en period och som ingick i hennes band Suckdog (texten fick mig för övrigt att plocka fram ett gammalt exemplar av Costes vinylsjua Daddy’s scheisswelt som jag inte spelat på många år). Dessutom medföljer en kassett där artister som Mole Says Hi, Steso Songs och Simon Gärdenfors hyllar Lisa och Suckdog. Förutom att Det Grymma Svärdet som vanligt bjuder på bra texter så är det kul att se Lisa Carver i en svensk fanzinekontext. I det övriga innehållet märks även konstnären Magdalena Nordin. Hedervärd läsning som räcker hela sommaren.

Roberth Ericsson och Anders Jandér – Monitor/ed.
För några veckor sedan damp ett paket ned på min hallmatta. Inuti det fanns en kartong med en bok av poeten Roberth Ericsson och formgivaren Anders Jandér. Ett litterärt projekt där form och poesi smälter samman på ett intimt sätt. Monitor/ed. är ett dokument om trehundra sidor med ett ord- och teckenantal som är sparsmakat. På varje uppslag löper bara en fras, i övrigt är sidorna tomma. Enligt ett instruktionsblad som är inkluderat handlar Monitor/ed. om teknologi, produktion och kontroll. Just det sistnämnda är något jag slås av när jag läser. Rader som »Du ser härjad ut« och »Panoreringen är en svepande gest, över ditt ansikte och förbi« gör att man känner sig observerad, vilket också är tanken med dokumentet (boken inleds med texten »Det här är ett övervakningssystem, du är nu iakttagen«).

Att texten är i rött och kommer i en brun kartong som för tankarna till handlingar i ett arkiv, förstärker känslan av kontroll ytterligare. Det är som att få en journal med uppgifter om sig själv som hållits dold i någon myndighets kulvert hemskickad till sin brevlåda. Effektfullt. Samtidigt är det behagligt att läsa, just för att det är så lite text. Det är lågintensiv ambientläsning. Mycket passande för ledighet alltså.

MuseumPaper_Monitored_hires_001