Fading Yellow
Artikel 60- och 70-talets popmusikrörelse producerade inte bara storheter som surfande stämsångare från den amerikanska västkusten eller små modsansikten från London. Många band släppte endast en singel eller skiva och försvann sedan. Fading Yellow och Jörgen Johansson har stenkoll på dessa.Sedan slutet av förra året har vi blivit fullständigt nedmailade av en man i Lidköping. Mailen har innehållit länkar till Youtubeklipp på grupper som det amerikanska folkbandet Providence eller svenska The Shakers, ibland kryddade med en ung Serge Gainsbourg eller en ny inhemsk akt som The Amazing. Huvudmålet har dock varit att öppna våra ögon för bortglömda, obskyra och i vissa fall fullständigt okända korn i popmusikens mest spirande mylla från det sena 60- och tidiga 70-talet.
Jörgen Johansson är inte bara mailkung. Han är också skivbolagsboss och har under ett par år bedrivit ett beundransvärt arkeologiskt sökande efter den där kärnfulla och innerliga popmusiken som ofta etiketteras som ”sunshine pop”, ”soft-pop”, ”psych” eller ”mjukrock”, men som lika gärna kan klassas som den mest finsnickrade av låtskriveri, trots att den allt som oftast hamnat i bakgrunden av betydligt mer tongivande namn från 60- och 70-talet.
Det handlar om band som ofta släppte en singel eller ett album och sen gick upp i intet. Grupper med namn som Koobas, Cascades, Peppermint Trolley Company, Wayne Fontana, Tyme & A Half, Cloud, Don Meehan Project, Chocolate Tunnel, Mid Day Rain, The Jackpots , New Colony Six och så vidare. Namn som skulle förbli liggande i glömskans utmarker för evigt om det inte vore för Jörgens passionerade letande och hängivenhet till musiken han växte upp med.
På ett antal skivor har han samlat denna musik, främst med grupper från USA och England, men även Europa och Sverige. Skivorna har varit limiterade i 1000 exemplar med omsorgsfullt omslag och förpackning, och är nu uppe i över tio volymer.
Fading Yellow-samlingarna har fått kritik från vissa håll för att vara alltför svåråtkomliga och ha tveksam ljudkvalitet. Och visst kan det vara svårt att få tag på samtliga av dem, samtidigt som vissa låtar kanske hade mått bra av att genomgå en ljudtvätt. Men Jörgens resurser är knappa (i regel har mastertejper saknats vid inspelningsprocessen) och med tanke på vilken mängd okända akter han lyckas rota fram och presentera på ett förtjänstfullt sätt, så kan man inte annat än konstatera att han är en av landets mest hängivna arkeologer i popmusikens tjänst.
Istället för att gå in djupare i detalj om hur sökandet och sammanställandet av samlingarna går till, lät vi Jörgen få tala själv genom att välja några av sina favoritlåtar. Han kom tillbaka med ett brett urval, både evergreens och mer smala saker. Många av sångerna har aldrig getts ut av Fading Yellow.
Hursomhelst, här är sexton av Jörgens favoriter:
1. ”I never dreamed” – The Cookies
”Startar detta lyckorus med, hands down, den bästa girl-grouplåten någonsin OCH en av de bästa låtarna från 60-talet överhuvudtaget. Från 1964 och skriven av Russ Titelman och Gerry Goffin.”
2. ”A road to nowhere” – Carole King
”Från 1966 och ingenting annat än Carole Kings mästerverk, räcker att säga så!”
3. ”Past, present and future” – Shangri-Las
”Girl-grouperan var ju kort men fantastisk och denna låt från 1966 visar både musikaliskt och textmässigt en ’dödsryckning’ så god som någon.”
4. ”Cover me babe” – Sunshine Trolley
”Min absoluta favoritlåt i Fading Yellow-facket, det vill säga magisk sent 60-tals pop-sike, låten skriven av Randy Newman tillsammans med en annan. Den finns med i en obskyr film från 1969, men då är det en annan version som sjungs av David Gates, från Bread. Har hört denna version som också är magisk.”
5. ”You’d better make up your mind” – Koobas
”En av mina favoritlåtar från det engelska 60-talet. Bara sååå bra! Originalet gjordes året innan, 1965, av soulartisten, Brooks O’Dell och är mycket bra. Koobas hade oturen att få sin LP utgiven efter det att de splittrats, den gavs ut av Columbia 1969 men är inspelad 67/68 och är nu en av de mest sällsynta från det engelska 60-talet.”
6. ”I think I love you” – Del Shannon
”The Late Great Del Shannons sena 60-talsinspelningar är hur bra som helst och hans album från 1968, ’The Further Adventures of Charles Westover’, är fantastisk! Där ovanstående låt ingår. PS. Charles Westover är hans riktiga namn.”
7. ”On the east side” – Brian Hyland
”Några av de mer underskattade inspelningarna är de som Brian Hyland och Del Shannon gjorde tillsammans 1970-72 på UNI. Det kom en LP 1970 som innehöll en hit, en finfin version av ’Gypsy woman’ som i original gjordes av The Impressions. Låten här är med på LPn och en av mina favoriter från Fading Yellow-serien, pure perrrfection! Det gavs också ut några spår som inte var med på LPn som är suveräna, som ’Could you dig it’ & ’No place to run’.”
8. ”Some sing some dance” – Pagliaro
”Kanada pop perrrfektion från 1972. Stor stjärna i Kanada under 70-talet. Andra suveräna låtar med mannen är ’Lovin’ you ain’t easy’ och ’What the hell I got’.”
9. ”Yes I’m ready” – Barbara Mason
”Hon var bara 17 år här, brådmogen är ordet och en av mina favoritlåtar i popsoulgenren.”
10. ”Pussywillows, Cat-tails” – Gordon Lightfoot
”Legendarisk kanadensisk singer/songwriter och denna låt från 1968 är magi på hög nivå!”
11. ”Trust” – Peppermint Trolley Company
”Ännu en favorit i Fading Yellow-facket, skriven av det eminenta låtskrivarparet Paul Williams och Roger Nichols, den förra spelade själv in ’Trust’ på sitt klassiska album ’Someday Man’ från 1970.”
12. ”The soul of Patrick Lee” – John Cale & Terry Riley
”Från deras LP från 1971, ’The Church of Anthtrax’, och han som sjunger här heter Adam Miller som gjorde två obskyra album 1972 och 1974.”
13. ”You better look now” – The Rogues
”ÄLSKAR denna låt!”
14. ”If she doesn’t smile” – Fantastic Something
”Två grek/amerikanska bröder, Alex och Constantin Veis, åkte under tidigt 80-tal till London och prövade lyckan där denna pärla kom som singel 83/84. Det släpptes också en LP 1985 på Blanco Y Negro som visst sålde en hel del i Japan. 2001 släppte det spanska bolaget Siesta en underbar femspårs-cd med duon som var inspelad tidigt 90-tal.”
15. ”On my mind” – Everything But The Girl
”Första tecknet på duons storhet kom som b-sida på deras debutsingel från 1982.”
16. ”Never know” – Durutti Column
”VINNIE RILEY! Ja, han borde vara mera känd då han gjorde en mängd magisk musik som denna hypnotiska brygd från tidigt 80-tal.”
OBS: Koobas är inte med i mixen.
Fading Yellow släpper i sommar tre nya samlingar med svåråtkomliga pärlor från 60- och 70-talet. Mer info om dem här.
Information om de tidigare utgivningarna finns här.
Fantastisk samling! Kan vara värt att nämna att Everything But The Girl låten är en version på Marine Girls, Traceys gamla band
Daniel2010-05-28 22:29:14